Wednesday, 21 January 2015

Masak Lemak Cili Padi: Ikan Parang

Assalamualaikum

Hai.. rasa dah lama tak update blog kan.. al maklumlah baru je habis belajar.. tak ada benda yang nak dibuat.. so tolong ibu kat dapur la.. hahaha.. first time buat masak lemak nie.. nak try la belajar tuk masa hadapan.. kihkihkih

so..
kat sini saya nak kongsikan resepi masak lemak ibu saya.. klu rasa nak buat copy je resepi nie.. jangan segan segan..hehehe..


Bahan-bahan untuk 3 org makan( boleh 2 kali makan-siang dan malam)

1) sebiji kelapa
2) 40 biji cili padi
4) kunyit serbuk atau kunyit hidup
5) garam
6) rencah (belimbing)

Cara- cara
1) perah kelapa parut. bahagikan dua bahagian. perahan pertama santan yang pekat lebih kurang 1 mangkuk kecil dan perahan yang kedua santan yang cair lebih kurang 4 mangkuk kecil.
2) tumbok or blend cili padi bersama kunyit
3) panaskan periuk, masukkan santan dan cili padi dan kunyit yang telah ditumbok td di dalam periuk dan kacau
4) bila santan dah menggelegak, masukkan ikan. kacau sehingga menggelegak,
5)masukkan garam secukup rasa
6) masukkan rencah seperti belimbing. kalau yang tak nak isi belimbing pun x apa. boleh jugak isi peria katak.
7) kacau dan rasa dah masak, angkat.


# pesanan ibu
--- jangan masak terlalu lama takut nanti pecah minyak
--- jangan masak terlalu sekejap takut nanti tak masak pulak hehe
--- kalau nak lebih senang tok kacau ikan, masak je dalam kuali.. besar sikit.. lebih senag nak kacau
--- hati kena iklas bila nak masak.. huhu
--- kalau rasa nak pedas, tambah lagi cili padi.

BILA HATIKU BERBICARA.. Itulah aku..

No comments:

Post a Comment